Elmalı Turta Tarifi
100 gr. tereyağı (mutlaka soğuk olmalı)
Yarım çay bardağı sıvı yağ
Yarım çay bardağı toz şeker
Yarım çay bardağı yoğurt
1 adet yumurta
2-2,5 su bardağı un
1/4 paket kabartma tozu
1/4 paket vanilya
İçi için:
Küp küp doğranmış 3-4 elma
3 yemek kaşığı toz şeker
Yarım tatlı kaşığı tarçın
YAPILIŞI
Elmalar çok ufak küpler halinde doğranır. Toz şeker eklenerek suyunu salıp çekene kadar pişirilir. İyice yumuşadıktan sonra ocağın altı kapatılır, tarçın serpilir ve soğumaya bırakılır.

Hamur için un ve kabartma tozu hariç bütün malzeme karıştırılır. Un ve kabartma tozu birlikte elenerek yavaş yavaş eklenir. Ele yapışmayan orta sertlikte bir hamur olmalıdır. Elde edilen hamur 20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur iki parçaya ayrılır. Kestiğiniz kısım tüm hamurun 1/3'ü olsa yeterli. Kestiğimiz küçük parçayı üstüne kafes şeklini vermek için kullanacağız, fazla olmasına gerek yok. Hamurlar unlanmış tezgahta açılır. Yağlanmış turta tepsisine ya da kenarları tırtıklı bir borcama açtığımız hamuru seriyoruz. Hamurun kenarlarını biraz yüksek tutmalısınız. Ortasına elmalı harçtan konur. Kalan hamurdan ufak şeritler kesilir ve üzerine hasır şekli verilir. 180 C’de pembeleşene kadar 25-30 dk pişirilir. Fırından çıkınca istenirse üzerine pudra şekeri serpilir. Ben turta kalıplarımı Tchibo'dan almıştım. 4 adet küçük küçük turta kalıpları. Bu ölçülere göre yaptığım için hamur biraz fazla oldu üstünde ki hasır şekli de biraz kötü durdu. Yukarıda ki ölçüler standart bir tart kalıbına göredir.
**Dikkat edilmesi gereken noktalar;
Tereyağını en son ekleyin ve eklemeden önce dolaptan çıkarmayın. Ağızda dağılmasını sağlayan en önemli nokta tereyağının soğuk olması. Ayrıca yaptığınız turta hamurunu çok fazla mıncıklamayın tek hamlede açıp yerleştirmeye çalışın.
Afiyet olsun
Sevgilerle..
Bu yazıyı beğendiyseniz benzer yazılar;
Yorumlar
Yorum Gönder